9 beğenilme 0 beğenilmeme
FELSEFE kategorisinde (564 puan) tarafından 
Tanrı vardır ve mutlak iyidir ama kötülük diye bişey var. Tanrı varsa,mutlak iyiliği istiyorsa ve her şeyi yapabilecek güce sahipse kötülük olmamalıdır. Probleme böyle bakarsak ya tanrı her şeyi yapabilecek güce sahip değildir ya da mutlak iyi değildir.

4 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme
(12.8k puan) tarafından 
 :)
(564 puan) tarafından 
0 0
Evet insanlar kendi iradeleriyle kötülük yapar diye düşünüyoruz bi bakıma öylede ama bu kötülüklerin cezasını genelde iyi insanlar çekiyor. Mesela suçsuz biri öldürülüyor ya da bi tecavüz olayı. Ne demek istediğimi anladığını düşünüyorum
(12.8k puan) tarafından 
0 0
Anlıyorum bu olaya cevap vermeye kalksam satirlar sığmaz çünkü çok sinirleniyorum sevgilisi var diyr öz baba öldürüp sokağa da atıyor anneler ölüyor sokak ortasinda cinayetler isleniyor ele avuca daha sığmayan ufak bebekler bile tecavüze uğruyor ben insanlar ne halt yemeye çalıştığını anlayamadim sokakda gezerken tedirgin yürüyorum korkuyorum artik bir sey olacak diye bu duruma geldik bizleri bu duruma getirdiler fakat gel gör ki cezalarini çektiklerini sanmıyorum. "Yaparim bir kac sene icerde yatar paşalar gibi çıkarım " diyorlar ee haklilar devlet ya icerde bakıyor yemekleri sigaralari yatakları var onlar icin hapishane bir çözüm değil ama çözüm dür diyip oraya atıyorlar asıl oyleleri idama mahkum canisin diyeceksiniz vicdansızsın diyeceksiniz belki ama zerre umrumds değil oyleleri ölmeyi hak ediyor
(564 puan) tarafından 
0 0
Bencede hak ediyorlar. Öbür dünyada çekicekler cezasını diyorlar ama ölen ölmüş giden gitmiş bu dünyada. Öbür dünyayı neden bekliyoruz.
1 beğenilme 0 beğenilmeme
(46k puan) tarafından 
Bu dünya ya İmtihan edilmek üzere geldiğimizi unuttuğumuz için başımıza gelen sıkıntıların sorunların ve hatta haksızlıkların saçma olduğunu düşünüyoruz. Rabbimiz kullarının hayrını ister tabi ki İyi ve kötüyü yaratması kullarına verdiği akıl yoluyla doğruyu seçip seçmeyeceklerini sınamasıdır Başımıza gelen musibetler ise sabrımızın ölçülmesidir. Ve Rabbimiz bu imtihanlar sonucunda iyiliği seçip şükredene Cenneti, kötülüğü seçip sabretmeyip isyan edene de Cehennemi vaat ediyor.Eğer Rabbimiz bütün kullarını cennete koysaydı iyi ve kötü ayırt edilmezdi ve buda Adaletsizlik olurdu. Şimdi örneklendirerek açıklamak gerekirse Öğretmen sınıftaki bütün öğrencilerinin başarılı olmasını ister ama bunu isterken de herkese başarılı bir not vermez çünkü çalışan hak edene vermek daha adaletli olur ve öğretmen sevdiği öğrencinin daha başarılı olması için daha çok çalışmasını ister. Rabbimiz ise sevdiği kulun cennete girebilmesi için hayatta onun derecesine göre sorunlar ve sıkıntılar çıkarır. Rabbimin sevdiği kullarından olmayı nasip etmesi duası ile.. :)
(564 puan) tarafından 
0 0
Başka insanın imtihanı için diğer insan harcanıyor gibi oluyor bazen. Asıl sorun bu bence
(46k puan) tarafından 
0 0
Her iki tarafta imtihan oluyor aslında mesela zengin malı ile imtihan oluyor şükredip değerini biliyor mu diye, fakir ise isyan etmeyip dua ve sabır ile rızkını Rabbinden istiyor mu diye. Sana göre kötü insan imtihan olmuyor sanıyorsun bence en büyük imtihanlardan biridir her şeye sahip olan ( güç, para, mal, sağlık vb..) kişilerin imtihanı.. çünkü çok zordur dünyada her şeye sahip olup Allah yolunda kullanılması ve ahireti hatırlaması. Buna neden olanda insanlara verilen nefstir. Nefs bildiğin üzere insanın hoşuna gidecek iyi veya kötüyü de ister. İşte imtihan bu ya Allah nefse ve kötü şeylere karşı; akıl vermiş, kitap vermiş ve iyi olan şeyleri de yaratmış Kul hangisini kullanırsa karşılığını alır. Şunu da bilmek gerekir ki bazısı yaptığı kötülüğün karşılığını dünyada alır, Bazısı ise Dünyada karşılığı olmadığı için ahirete bırakılır. O yüzden kötülere bir şey olmaz denilmesi de doğru değil Çünkü Allah onların azap göreceği çetin bir ateşi daha çok hak etmeleri için zaman tanıyor. Bize düşen Allahtan umudunu yitirmemek, tevekkül etmektir. Şüphesiz ki Adalet terazisi şaşmayan Yüce Rabbimiz in terazisidir.

Not: Yaptığın iyiliği ve gördüğün kötülüğü unut zamanı gelince hak eden hakkını alır : )
(564 puan) tarafından 
0 0
Mesela şurda nasıl olumlu bakabiliriz. Biri tecavüze uğruyor öldürülüyor buna şükürmü etsin yani saçma oluyor anlatabildim mi?
(46k puan) tarafından 
0 0
Ben o durumda olan şükretsin demedim ama sorunu şöyle ele alırsak...

- “Tecavüze uğrayanın ne suçu var?” şeklindeki sorusunun cevabı şunlar olabilir:
1) Tecavüze uğrayan kimsenin bu mağduriyetini engellemek, bu suçun işlenmesine mani olmak demektir. Rabbimizin Buna mani olması ise -az önce işaret edildiği gibi- imtihanın sırrına aykırıdır. Çünkü bu suçun gaddar zalimi varsa mağduru olacaktır.
Böyle bir suçun işlenmesine izni olmadığı halde, yine de Allah sonsuz merhametiyle mağdur olanların mağduriyetlerini telafi edecek uhrevi mükâfat verir.Bir saat içinde işkence yapılarak zalimce öldürülmesine mukabil, milyarlar sene en mutlu bir hayatı temin etmek, ölümsüz bir yerde sonsuza dek sürecek bir mutluluk temin etmek, şüphesiz bütün dünyadaki sıkıntıları unutturacak bir mükâfattır.
2) Bir kimsenin özgür iradesiyle bilinçli olarak işlediği suçun faturasını Allah’a kesmek büyük bir hatadır.
3) Her imtihanın önemini, imtihanın sonucu belirler. Sonucunda cennet ve cehennem bulunan bir imtihanın önemi de ona göredir.İşte bu büyük sonuçlara götüren bir imtihan olduğu için, Allah insanlara “kendisini inkâr etmek” gibi en dehşetli bir suçun işlenmesine de izin vermiştir.

 Evet, bir kıza tecavüz eden ve onu öldüren kimsenin cezası cehennemdir.
İnancımıza göre, Allah bu caniye cehennem azabını çektirmek suretiyle o kızın intikamını bin kat daha fazla alacağı bilinmektedir.

Buna mukabil, birkaç saat zulme uğramış ve hunharca katledilmiş bu kıza, ebedi kalmak üzere cennet gibi bir saadet yurdunda sayısız nimetler verilmek suretiyle, onun çektiği acılarına mukabil çok büyük bir mükâfat verilir.

“Biri veren bini kazanan zarar etmez." :)
(564 puan) tarafından 
1 0
Tabi herkesin kendi görüşü
(36.8k puan) tarafından 
1 0
Mahmut yorumların alnı olsa öperdim. Kolaya kaçmak isteyen için dünyayı ahireti inkar etmek o kadar kolay ki. Allah ıslah etsin diyelim ne diyelim.
(564 puan) tarafından 
0 0
Burda kimse bişey inkar etmedi yalnız. Kötülük problemi konu..
1 beğenilme 0 beğenilmeme
(43.3k puan) tarafından 
Kötülük kötülerin problemi onlar düşünsün)))
(564 puan) tarafından 
1 0
Onlar düşünemediği için kötü amaa :)
2 beğenilme 0 beğenilmeme
(-697 puan) tarafından 
Ben daha farklı bir noktadan yaklaşayım: Konuya her şeyi bilen mutlak bir varlık sınav yapabilir mi? Geçmişi ve geleceği biliyorsa benim bir seçimimden ve gerçek bir sınavdan bahsedilebilir mi? Öyleyse mutlak iyilikten bahsedilebilir mi?
(46k puan) tarafından 
1 0
Kaptanım bir örnekle açıklama gereği duydum bunu sana :))
Bir öğretmen düşün, -kerametine veya ferasetine yahut bir yıl önceki tecrübesine dayanarak- A ve B adlı iki öğrencisinin yeni kayıtlarını yaparken onlara der ki; “Ben B’nin sınıfta kalacağını, A’nın da sınıfı birincilikle geçeceğini biliyorum.” demiş olsa, bu kesin bilgisine rağmen çocuklara “Madem işin sonu bellidir, okula devam etmenize gerek yok!..” şeklinde bir teklifte bulunabilir mi? Böyle bir teklif öğrenciler tarafından hoş karşılanmayacağı açıktır. Yapılacak şey, adaletin tecellisi için her iki öğrenciye de fırsat eşitliği tanımak, onlara okula devam imkânını sağlamaktır. Eğer sene sonunda sınıfta kalan öğrenci itiraz edip “Öğretmenim! Sen durumumu bildiğin için ben sınıfta kaldım.” diye bir hezeyanda bulunsa, elbette hocasının cevabı kolaydır
İlim sıfatı, kuvvet/kudret sıfatı gibi değildir, onun yaptırım gücü yoktur. Yani; ben bildiğim için siz sınıfta kalmadınız. Siz sınıfta kalıyor olacağınızdan ben bildim. Çünkü ilim maluma tabidir. Bir şey nasıl olacaksa, öyle bilinir. Faraza ben bilmeseydim, sen yine sınıfta kalacaktın. Çünkü bilgimle seni sınıfta kalmaya zorlamadım, bilakis herkese tanıdığım imkanları sana da tanıdım. Cehaletinin ve tembelliğinin faturasını hocaya çıkarmak büyük bir küstahlıktır… diyecektir.
(-697 puan) tarafından 
0 0
Benim anlayamadığım nokta tam olarak burda öğretmen imkan mı tanıyor yani değiştirme imkanı mı tanıyor yoksa çizilen bir tiyatro mu oynanıyor? Eğer birden çok seçenek varsa ve öğretmen hangi seçeneği seçeceğini bilmiyorsa bu gerçek bir sınavdır ama öğretmen mutlak bir bilgiye sahip değildir. Eğer her şey belli ise öğretmenin senaryosunu çizdiği bir tiyatrodur ve kalan öğrencinin hiçbir suçu yoktur.
(46k puan) tarafından 
1 0
Öğretmenin öğrenciler üzerinde hiçbir etkisi yok. Sadece öğrencilerden kimin çalışıp çalışmayacağı hakkında bilgisi var. Ayrıca daha önce yaşanmamış ki imkan tanısın :) Senin merak ettiğin öğretmen biliyor ama neden direk sonuca gitmiyor Çünkü Adalet tam yerine gelmesi için. Örnekte de dediği gibi direkt sonuca gidilse sınıfta kalan öğrenci demez mi belkide ben sınıfı geçiçektim bu haksızlıktır diye :D
Sen bile bazen iyi tanıdığın bir insanın bir olayda neyi seçeceğini bilirsin. Peki seni baştan tırnağa yaradan Rabbin senin imtihanlarda neyi seçeceğini  bilemez mi? :) Ama bize sadece yol gösterilmiştir Cennete gitmek isteyenler Akıl,Yol gösterici, Kitap ve İyilikler yaratılmıştır.Cehenneme gitmek isteyenlere ise Nefs, Kötülükler yaratılmıştır.Sonucu biz bilmiyoruz sadece bizi yaratan biliyor O yüzden bize düşen seçimlerimizi hedeflediğimiz yere göre yapmaktır. :D
(564 puan) tarafından 
0 0
Öğretmen öğrenci ilişkisi ve tanrı insan ilişkisi bence çok farklı şeyler. Öğretmen bi öğrencinin çalışmayacağını sınıfta kalacağını düşünebilir ama bunu öğrenci isterse değiştirebilir. Evet tanrı ve insan arasındada böyle bişey diye düşünebilirsin ama tanrı biz bu davranışı değiştirecek olsak bile önceden biliyor, öğretmen bilmiyor. İnsan kesin böyle olur dese bile yanılma payı her zman vardır ama tanrının yoktur.Kaptanın dediğide simülasyon teorisi herşey bi oyun gibi, biri bizi yönetiyor.
(46k puan) tarafından 
0 0
Örneklendirme ile açıklayacağımı vurguladım en başta, benzetme yapmadım ki :) ve bir öğretmene bu bilgiyi anlayacak aklı veren Rabbimiz baştan tırnağa yarattığı kulunu mu tanıyamayacak demek istedim :D  Ayrıca Yaradanın bizi yönetmediğini bize yol göstermek için aracı şeyler yarattığını ve bu yarattıklarıyla biz seçimlerimizle gidilecek ve sonuca varılacak yeri belirlediğimizi vurgulamak istedim.
(564 puan) tarafından 
0 0
Demek istediğimiz her kararın önceden biliniyor bunu basit bişeye indirgemeyelim. Mesela katiller diyelim dışardan genellikle çok normal ve sakin gözükürler. Sen onun cinayet işleyeceğini bilemezsin ama tanrı biliyor. Buna insan kendi karar veriyor iyiyi kötüyü kendimiz seçiyoruz diyorsun evet kararlar bizden çıkıyor ama bu kararlar her zanan tanrı tarafından biliniyor. Akıllarda şöyle bi soru oluşuyor bu kararları ben kendi isteğimlemi verdim yoksa böyle olması gerektiği içinmi tanrı böyle istediği içinmi böyle oldu?
(46k puan) tarafından 
0 0
Allah hiç bir kulun kötülüğü nü istemez dönüp dolaşıp yine aynı şeyi soruyorsun aslında, Adaletli olması için Allah kötülüklere mani olmuyor çünkü imtihanın bir anlamı kalmıyor Eğer her insan yapacağı kötülüğün karşılığını bu dünyada alsaydı yaşayan belkide insan kalmayacaktı. Senin tecavüz olayında sorduğun soruya benzer şekilde soruyorsun. Bu dünya sadece bir imtihandan ibarettir Kötülük eden gaddar olan hırsızlık eden hak yiyen vb kötülükleri seçenler Cehenneme ve Bu kötülükleri yaşayanlar, İyilik yapanlar, haksızlığa uğrayanlar yani kısacası Yaradanın emirlerini yerine getirip yasaklarından uzak olanlarda Cennet verilecektir :)

    Allah her şeyi biliyor diye kul iyilik yada kötülük yapmıyor  Kul kendi iradesiyle seçtiği için yapıyor. Allah'ın her şeyi önceden bilmesi kulun iradesine etki etmez Adaletli bir imtihan olması için :)
 Ben şöyle düşündüm açıkçası Sen belkide diyorsun ki Allah nasıl izin veriyor bu kadar kötülüğe, bunu düşünmene sebep olan şey kötülerin atılacağı cehennemi hafife alman yada bu kadar haksızlığı görenin cennette alacağı mükafatın büyüklüğünü düşünememen :)
Sana bir tavsiyem Allah'ın 99 İsmini bir kere anlamlarıyla okuman :)
(564 puan) tarafından 
0 0
Din bilgim var boş atıp tutmuyorum bilmediğim bi konu hakkında yorum yapmam. Sen benim sormak istediğim şeyi anlamadın sanırım neyse dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz zaten :)
(46k puan) tarafından 
0 0
peki :)) doğrudur belkide sormak istediğini ben anlamamışımdır anladığım sorunun cevabı böyledir diye düşünüyorum. Güzel bir konu tartışması oldu bence Teşekkürler :D
(564 puan) tarafından 
1 0
Ne demek ben teşekkür ederim:)

Benzer sorular

14 beğenilme 0 beğenilmeme
4 cevap
28 Ağustos 2019 FELSEFE kategorisinde sherlock_ (4.4k puan) tarafından soruldu
17 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap
14 Haziran 2018 FELSEFE kategorisinde iNsOmNiA (29.7k puan) tarafından soruldu
8 beğenilme 0 beğenilmeme
1 cevap
24 Şubat 2020 FELSEFE kategorisinde Nilaay (564 puan) tarafından soruldu
15 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap
19 Haziran 2018 FELSEFE kategorisinde kaptanblack (-697 puan) tarafından soruldu
3 beğenilme 0 beğenilmeme
3 cevap
1 Mart 2022 FELSEFE kategorisinde Ysmbrc (782 puan) tarafından soruldu
Mor Defter, merak ettiğiniz şeyleri sorarak cevap bulabildiğiniz bir platformdur. Sorularınıza verilen cevaplar içinden "En iyi cevabı" seçebilir ve dilerseniz çeşitli anketler düzenleyebilirsiniz.

Facebook'taki arkadaşlarınızı sitemize davet edin

9.5k soru

45.8k cevap

27.9k yorum

1.1k kullanıcı

Şampiyonlarımız
Bu hafta:
    ...