Cem Karaca vakti zamanında dediydi; 'Bindik Bi Alamete Gidiyoz Kıyamete' diye. Bizde bindik sokak lambasına ve öyle gidiyoruz bakalım.. Kader kısmet diyicem de bi gülme geliyor bana be ahahshsh :D Kader kısmet ile alakası yok tabi. Stockholm Sendromunun Türkiye versiyonunu yaşıyoruz şu an.
Hocam işin aslı şu; Biz bunu toplum olarak istedik ve dibine kadar hak ettik. Daha beterini de görücez. Bize müstehak yani kıvranmayalım dış mihrak diye. Ülke ekonomisinde zemin eğer müdahaleye açık ve kırılgan bir hale biz tarafından itina ile getirilirse elin dış mihrağı tabi gelip dürtmeye başlayacak. Ne bekliyordun yani ? Uzaktan izleyecekmiydi ? Önce yanak uzatıp akabinde bizi niye öptüler diye sızlanıyoruz.. Adamlarin eline bulunmaz fırsatı verip sonrada vay efendim neden böyle, haydin kılıç kuşanıp asalım keselim falan demeyelim. Yakın gelecekte ekonominin kahvehane ağzı ile ahkam keserek kurtarılamayacağını anliyacaz anlamasına da biraz geç kalmış olucaz. Hatta biraz değil, baya geç kalmış olucaz.
Sorunun özüne gelicek olursak eğer doların yükselip düşmesi tamamen arz talep meselesidir. Istikrarlı olmayan devletlerden yabancı yatırımcılar doğal olarak elini çeker ve piyasada dolar azalır. Akabinde biraz yukselise geçen doları fark eden türk is adamları ve normal vatandaşlar yükselmesi beklentisiyle piyasadan çıldırmış gibi dolar satın almaya başlar, ve talep yogunlugundan dolayı piyasada dolar kıtlığı ve değer artışı görülür. Olayın domino etkisi gösterip bir anda fırlamasının sebebi de budur. E sizinde malumunuz piyasada bir malın bulunabilirliği ne kadar zor ise değeri o kadar yüksektir.