Üç boyutlu baskı işlemi, canlı hücrelerin hassas konumlandırılmasıyla karmaşık biyolojik yapıların (doku ve organ) katman katman oluşturulmasından ileri gelmektedir. 3 boyutlu yazıcılarda mürekkep yerine hücreler kullanılmaktadır.
Baskı işleminin yapılabilmesi için ilk önce taklit edilecek doku veya organın detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Yazıcı hafızasına yüklenen bu bilgiler ışığında doku veya organ basımı mümkün hale gelmektedir. İlk olarak kemik ve kıkırdak dokusu basılırken daha sonra kulak ve burun baskıları alınmaya başlamıştır, şimdilerde ise karaciğer ve böbrek baskıları alınmaya çalışılmaktadır.
3D biyo yazıcılar ile organ üretimi 7 saat gibi kısa sürelerde üretilebilmektedir. Organ nakli bekleyen zor durumdaki insanları düşündüğümüzde bu gerçekten sevindirici bir haberdir. İnsan vücuduna %100 uyum sağlayabilen organ üretimi için daha fazla çalışılması gereklidir ancak şimdiden yüksek rağbet göreceği kesin.
Bu teknoloji ile ilgili çalışmalar dünyada ve Türkiye’de de devam etmektedir. Hatta Sabancı Üniversitesi’nde ilk kez 3 boyutlu yazıcıda aort damar dokusu geliştirilmiştir.