12 beğenilme 0 beğenilmeme
BiLiM & TEKNOLOJi kategorisinde (15.6k puan) tarafından 
bunun üstüne tartışmak, yanlış yada eksik bilgileri düzeltmek için bu konuyu açtım

hadi biraz konuşalım :)

4 Cevaplar

5 beğenilme 0 beğenilmeme
(20.3k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Yapay zeka sadece işlerimizi kolaylaştırmak için çok daha gelişmiş düzeye ulaşacak gibi bir yanılgıya düşüyoruz ama görünen o ki orta vadede yapay zeka bir kişilik sahibi olacak. Kendi kararlarını alabilme yetisine sahip olucak. Sorun şu ki kaçınılmaz olarak yarattığımız bu yapay kişilikler biz insanların varlığını sorgulamaya başlayacak. Ve belki bir gün bizim dünya için birer zararlı tür olduğumuza karar verecek. Peki onları durdurabilecekmiyiz? Bu çok uzak ihtimal.
Muhtemel bir yapay zeka - insanlık savaşında kaybeden taraf insanlık olacak. Hayatımızı baştan aşağı makinelerle donatan bizler bir gün o yardımcı olan şirin dostlarımızın gazabına uğramaktan kaçamayacakmışız gibi duruyor.
(15.6k puan) tarafından 
1 0
yapay zeka işlerimizi kolaylaştıracak gelişmiş bir düzeye çıkacaktır. Bütün çalışmalar bu yönde ileri vadede gerçeklesecek bir durumdur bu

Yapay zeka, derin öğrenme adı altında yapılan çalışmaların sonunda oluşan bir üründür yani bir işi yapabilmek için öğrenmek ve düşünmek gerekir, insanın yerini alması olasıdır evet ama  bizi yok etmeye çalışacak gibi düşünceler "transformans" filiminin etkileridir sadece efsanedir

yapay zekanın kontrolü insandır istediği anda durdurabilir, başka bir bakış açısıyla yaklaşayım olaya geneli elektirik enerjisi ile çalışan makineler bunlar, enerjisini kestiğin anda işi biter :)
(20.3k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
2 0
Çamaşır makinesi ve fritözü bu sınıfa sokmana şaşırdım:) burda bahsettigim ileri düzey yapay zeka. Yanı en iyi ihtimalle 2 veya 3 asır sonra üreteceğimiz yardımcılar.

Öncelikle kişilik nedir ?
Kişilik o canlının yaşam şekline ve çevresel faktorlere bağlı olarak geliştirdiği olgulara kendine has bakış şeklidir.
Insansi kişiliğe sahip bir makine eğer kendi kendine sorular soruyor ve bu sorulara bizlerden bağımsız cevap verebiliyorsa bizimle hicbir göbek bağı kalmamış demektir. Enerji kaynaklarının da yapay zeka tarafından kontrol ediliyor olacağınıda aklından çıkarma. Düşünce kodlanamaz (!) Sadece işleyiş biçimi kodlanır ve gerisi o dostumuza kalır. Adi üzerinde kişilik :) her ne kadar bizim ürünümüz olsa da bu onu aşırı zeki, öğrenmeye aç, öğrendikleri ile bağlantılar kurarak hareket eden - kararlar alan bir kişiye çevirecektir.
Sorun burdan itibaren başlıyor. Herşey kontrol edilebilir ama akıldan geçen hiç birşey öngörülemez. Enerji kaynakları, üretim bantları, araçlarımız, haberleşme ağımız.. buna onlarca örnek daha ekleyebilirim. Bunlar daha şimdiden kısmen ilkel yapay zeka  kontrolünde. O sihirli an geldiğinde, yapay zeka tarafından ilk karar alındığında insanlığın kaderi de belirlenmiş olacak.

Not; bu bir bilimkurgu etkisi değil. Dünyanın en büyük beyinleri tarafından geleceğin en endişe verici gelismesi olarak görülüyor. Hepsi guvenilir abiler ve çok nadir yanıldılar. Onlara güvenmek zorundayız.
(15.6k puan) tarafından 
1 0
çamaşır makinesi fritözü bu sınıfa sokmuyorum tabiki :)

kişiliğe sahip makineler (sofia vb. şeyler ) işin şov kısmı yapay zekayı kullanarak bir sorunu çözen makineler var ve şuanda amerikada 2. basamak arge çalışamlarına başlandı (kanser tarama cihazı)

Kontrol edebildiğimiz her şey kodlanabilir ki bunun kodlamaları da yapılıyor (Amerikada bir Türk bilim kadının vicdan algoritması tasarlaması)

Enerji kaynaklarını evet kendileri kontrol edilebiliyor ama tamamını değil

bağımsız şekilde cevap veren robotlar sadece işin şov kısmı bundaki amaç şu
yapay zeka ileri de daha çok gelişecek

o dostlarımız sadece belli bir alanda uzman olacaklar, öğrenmeyide kontrol edebilirsin bunun çeşitli yöntemleri var ( yapay sinir ağları konusunda makale önerebilirim istersen)

bilim kurgu etkisinde kalınarak yapılan bu şov makinelerinin sonu gelecek ve sadece belirtilen alanda çalışan makinelere dönecek

bu şovun nedenine bilim kurgunun etkisi

ayrıca güzel bir kişilik tanımı yapmışsın teşekkür ederim :)
(20.3k puan) tarafından 
2 0
Sofia vb gibi ezberletilenleri soyleyen dip derecede ilkel yapay zekaları kastettiğimi düşünüyorsun hala.. Fritöz sadece şu an yapabildiklerimizi idda ettiğin ve fişini çekince duracaklarını düşündüğün şeylere örnekti sadece. (Sofia'da benim için fritözden farksız) Biraz daha geniş bakmak gerekiyor bu duruma. Bahsettigin kişilik kodlama calismalari tek merkezli değil. Her ulusun geleceğe yönelik bilimsel çalışmaları yapma hakkı vardır. Ve ayrıca kişilerinde. Henüz gelişmeye başlamış internet ağlarımızda bile çok önemli sitemler ve kurumlar manipüle edilebiliyor. Peki kim birinin çıkıpta tam anlamıyla kendi kendine hareket edebilen ve düşündükleri doğrultusunda karar alan bir kişilik yapmayacağını garanti ediyor ? Bu imkansız mı ? Bilindik bir örnek vericek olursak Einstein sadece atomun içinde gizli olan gücü göstermek istedi bize, ve yaptı da. Sonuç ? Nükleer silahlar. Küçük bir ayrıntının bile değerlendirilip insanlık için inanılmaz boyutta tehlikeli hale getirildiği çağda yaşıyoruz. Umarım 3 asır sonra herşey fritözün fişini çekmekle bitirilebilir durumda olur :)

Not; Bir zamanlar marsa gidebilmeninde bilimkurgu olduğunu unutma. Ve tekrar hatırlatıyorum. Çağımızın en büyük beyinleri bu konuda çok endişeli.
(15.6k puan) tarafından 
1 0
Ne anlatmak istediği şimdi daha iyi anlıyorum :)

Bu korku yapay zekanın gelişimi değil gibi geldi de bu gücünün kötü niyetli kişilerin eline geçme korkusu olduğunu düşünüyorum.

Bu konudaki korkunu anlayabiliyorum ve bunu bizde yaşıyoruz, ancak bu dünya nükleer silah gibi bir felaketi gördü ve dersini aldı

Bu felaketi engelleyecek çalışmalar yapılıyor mu bilmiyorum, ancak yapılmıyorsa yapılması için gerekli çalışmalara girmeye çalışacam (bu konuda bir topluluk içindeyiz en azından sesimizi duyurabilecek düzeye geldik )

olaya bu tarzda bakmamıştım hiç emeğin için teşekkür ederim :)
zaman ayırdığın içinde :)
(20.3k puan) tarafından 
2 0
Rica ederim, böyle altı dolu tartışmalara zaman ayırmak benim için büyük keyif :)
Dedigin gibi umarım bundan gereken dersi zamanında çıkarabiliriz. Yoksa torunlarımızın işi çok zor
(15.6k puan) tarafından 
1 0
kesinlikle benim içinde çok keyifliydi :)) bu konudaki görüşü toplulukla paylaşacam ne yapabiliriz konusunda biraz düşünürüz

geç kalınmadan önlem alınması gereken bir konu bence de :)
(201k puan) tarafından 
1 0
Biz insanlar olarak, 2030 yılına kadar bizden daha zeki olan "yapay zeka" türünü geliştireceksek, (ki bu yönde ciddi öngörüler var) ürettiğimiz bu yapay zeka türü kendisinden çok daha zeki olan başka bir tür geliştiremez mi?

Eğer geliştirmeye karar verirlerse, İnsan-robot etkileşiminde temel alınan Asimov'un 3 robot yasası bu yeni tür için de bağlayıcı olacak mı? Kontrolden çıkmış bir yapay zeka türünün internet ağını kullanarak yapabileceklerini düşünün!

Ben bu konudaki çalışmaların insan türünün sonunu getireceğini düşünüyorum.

Bilmeyen arkadaşlar için Isaac Asimov 3 robot yasası;

1) Bir robot hiç bir şekilde insanoğluna zarar veremez ya da pasif kalmak suretiyle zarar görmesine izin veremez.

2) Bir robot kendisine insanlar tarafından verilen komutlara 1. kuralla çelişmediği sürece itaat etmek zorundadır.

3) Bir robot 1. ve 2. kurallarla çelişmediği sürece kendi varlığını korumak zorundadır.
(15.6k puan) tarafından 
0 0
kendi kendi üreten robot asimow un 1. yasasına aykırı değil mi?
(20.3k puan) tarafından 
0 0
Kendini kopyalamayı insanlara zarar verici bir unsur olarak görmeyebilir
(15.6k puan) tarafından 
0 0
1. kurala ihlal edecek tarzda bir robotun üretilmesi söz konusu olamaz

robotlar sadece belirli bir veri seti üzerinden giderek birşeyler öğrenirler farklı bir konuda eğitime girmezse oraya atlayamazlar

yapay zeka ile iglilisiniz anladığım kararıyla etik kurallar bizde anayasa kadar önemlidir

kötü güçlerin eline geçerse bu seneryonun gerçeklesme ihtimali vardır, bununda önlemi alınacaktır
(201k puan) tarafından 
1 0
Bence değil. Yapay zeka üzerine yapılan çalışmaların tamamı, ortaya çıkacak olan ürünün mümkün olduğunca insana benzemesi temelini esas alır. Bunda ne kadar başarılı olunursa ortaya çıkan yapay zeka ürünü de o derecede bug'a sahip olur.

İnsanlığın kendi kendine karar verebilen sistemler yerine, sadece ihtiyaca yönelik işler yapan yazılımlar ile hayatına devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.
(15.6k puan) tarafından 
0 0
"İnsanlığın kendi kendine karar verebilen sistemler yerine, sadece ihtiyaca yönelik işler yapan yazılımlar ile hayatına devam etmesi gerektiğini düşünüyorum."

bende aynı şeyi düşünüyorum ve böyle olacağı konusunda emin olabilirsiniz :)
(201k puan) tarafından 
0 0
Kötü niyetli kişilerin eline geçmesi konusuna hiç girmiyorum. Bunun sebebi kötü niyetli kişilerin eline geçmesine izin verilmeyeceğine olan inancım DEĞİL. Böyle bir teknoloji geliştirilirse kötü niyetli kişilerden kimse koruyamaz bunu.
(201k puan) tarafından 
0 0
Google geçenlerde bir video yayımladı ve gördüğümüz kadarıyla sandığımızdan çok daha hızlı gelişiyor bu teknoloji.

İşte video
(15.6k puan) tarafından 
0 0
Süper (Kuantum)  Bilgisayarlar ile kiriptoloji algoritmaları baştan yazılıyor, aynı zamanda sistem yazılımları da bu robotların bir saldırı alabileceği düşünmüyorum o yüzden

kesinlikle çok hızlı gelişiyor takipte zorlanıyorum bende
(20.3k puan) tarafından 
0 0
Kesinlikle. Insanlık tarihi boyunca hep tekrar ettiği gibi birileri mutlaka kendi lehine manipüle edecektir
4 beğenilme 0 beğenilmeme
(-716 puan) tarafından 
Geçenlerde bir belgesel izlemiştim mi belgesel Yapay Zeka üzerine idi orada da iş yerlerinde evlerde Hatta güvenlik kurumlarında bile polisin jandarmanın işçilerin yerini alacağını ve hayatın Genel anlamında yapay zekanın kullanılacağını ve hatta geliştirilip insan zekasını olabildiğince Yaklaştır alacağını anlatıyordu ve bunun sonucunda da insanlığı ele geçirme fikrini sahip olabileceği görüşünü anlatıyordu Bu da beni Tedirgin etmişti
(15.6k puan) tarafından 
2 0
insandan daha zeki olacakları kesin ama insanları yok edebileceklerini (en azından kötü niyetli kişilerin eline geçip hacklenmediği sürece) düşünmüyorum :)

aynı tehlike sadece yapay zekada değil nükleer enerjide de var gelişimi korkutucu ama getirisi fazla olan bir bilim dalı aslında :)
(-716 puan) tarafından 
0 0
Bence İnsanın kendisi olmalı robotlar yardımcı olarak kullanılabilir:)
(15.6k puan) tarafından 
2 0
amaç maliyeti düşürmek (daha doğrusu sigorta ödememek, iş kalitesini arttırmak )  :)
(-716 puan) tarafından 
0 0
O zaman her eve bir robot onlar ise aileler maasa :))
(15.6k puan) tarafından 
1 0
en büyük projem o zaten her eve bir robot :))

(bu alanda çalışmak istememin sebebi annemin yaşlanması ve ev işlerinde çok yorulması

senin mesleğini elinden alma gibi bir derdim yok aslında )
4 beğenilme 0 beğenilmeme
(6k puan) tarafından 
Şahsen korkularımdan birisinin sebebi eğer kendini geliştirebilirse ve insandan daha üstün hale gelirse ne olacak en basit haliyle korkum bu .
(15.6k puan) tarafından 
1 0
kendini geliştirilmesi istenen bir durum zaten, insan zekasıyla ve zaman sıkıntı olan konularda bu alanda kullanılıyor (mesela Terabayt büyüklüğünde olan verilerden anlamlı bir sonuç çıkarılmasında)
şuan ekranlarda gösterilen yapay zeka ürünleri şov amaçlı devamı gelmeyecek
belli bir alanda daha iyi sonucu alabilmek için yeni yöntemler kefsedilmesi gerekiyor bunu da yapay zeka yapıyor aslında

bu gücün kötü niyetli kişilerin eline geçmesinden korkuyorsan anlarım onu şuanda beyaz şapkalı etik hackerlar nasıl siber saldırıları engelliyorsa benzer bir şeyde bu konuda yapılabilir
(6k puan) tarafından 
2 0
gün gelip onu da devre dışı bırakabilecek seviyeye gelmesinden hiç mi korkmuyorsun gerçekten ?
(15.6k puan) tarafından 
1 0
kendi ürettiğim üründen korkmuyorum açıkcası, insanlık için iyi bir yere geleceğini düşünüyorum

ayrıca ülkemin gelişimi açısından da bu konu çok önemli bence
(6k puan) tarafından 
2 0
Haklısın şuan için risk teşkil etmiyorlar .
2 beğenilme 0 beğenilmeme
(10.6k puan) tarafından 
İnsan zekasından üstün olamazlar bence o yüzden korkmuyorum

Benzer sorular

14 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap
12 beğenilme 0 beğenilmeme
3 cevap
9 beğenilme 1 beğenilmeme
7 cevap
12 beğenilme 0 beğenilmeme
2 cevap
20 beğenilme 0 beğenilmeme
6 cevap
17 Haziran 2018 GENEL kategorisinde Heqiss (43.3k puan) tarafından soruldu
Mor Defter, merak ettiğiniz şeyleri sorarak cevap bulabildiğiniz bir platformdur. Sorularınıza verilen cevaplar içinden "En iyi cevabı" seçebilir ve dilerseniz çeşitli anketler düzenleyebilirsiniz.

Facebook'taki arkadaşlarınızı sitemize davet edin

9.5k soru

45.8k cevap

27.9k yorum

1.1k kullanıcı

Şampiyonlarımız
Bu hafta:
    ...